A brit kulináris hagyományok mindig figyelemre méltóan találékonyak voltak, ami a desszerteket illeti. Ezt a finomságot nemcsak Angliában, hanem az egész világon szeretik és aktívan népszerűsítik. Eredetileg a londoni és birminghami közmunkások étele volt, amit maradék tésztából készítettek. Csak jóval később jelent meg ez a sütemény a gazdagok asztalán és alakult ki a ma ismert muffin alaprecept. Angliában a desszertet hagyományosan az ötórai teához szolgálják fel és lekvárral vagy mousse-szal tálalják.
A klasszikus muffin alaprecept hozzávalói a következők: fehér liszt, só, cukor és élesztő. A muffinok idővel meghódították az angolszász világot, ahol illatos aromájukkal és finom ízükkel elnyerték az ínyencek szívét. Így kezdtek megjelenni a muffin alaprecept regionális fajtái, amelyek jelentősen eltértek a klasszikus változattól. Ez vezetett ahhoz, hogy a mai kávézókban és kávészünetekben felszolgált finomságok markánsan eltérnek a klasszikus brit muffinoktól. Így lett az édesség legnépszerűbb alternatívája az amerikai változat. Amerikában a muffin alaprecept élesztőmentes és szódabikarbónát vagy sütőport használ kelesztőanyagként.
Egyébként a tésztához való további összetevők hozzáadását is az amerikaiak találták fel. Így a muffinokba vaníliás cukrot, csokoládét, dióféléket, aszalt gyümölcsöket, sajtokat és fűszernövényeket is tesznek. Szóval minden a fantázián múlik. Az amerikai muffin alaprecept alapanyagai a vaj, a cukor, a só, a tojás, a tej és a vanília. Figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a sütőpor használatát, hanem pontosan annyit adjunk hozzá, amennyit a recept előír!