A párlatot leginkább gabonából vagy burgonyából készítik, azonban előállítható bármilyen cukrot és keményítőt tartalmazó mezőgazdasági alapanyagból. A vodka komplex ízvilággal rendelkezik, ellentétben a tévhittel, ezért a fogyasztása szobahőmérsékleten javasolt. Az alkoholtartalma 37,5-40 % az Európai Unióban, de ritkábban erősebb palackozások is előfordulnak.
Az italok egy részét ízesített formában árusítják. Az amerikai és az európai változatok közös jellemzője, hogy lepárlás után szűrésen mennek keresztül. Az égetett szeszek családjának egyik legnépszerűbb képviselője a vodka. Kiválóan alkalmas koktélok alapanyagaként. A történetét illetően azt kell tudni, hogy az oroszok és a lengyelek körülbelül a 16. és 17. század óta ismerik és előszeretettel fogyasztják.
A pontos eredete azonban bizonytalan. A mai ismert változat 1895-ben jelent meg a piacon. Ha az asztalra kerül a társasági összejövetelek alkalmával, akkor a jókedv garantált. A vodka remek étvágygerjesztő, ezért a partikon is jól jön néhány üveggel.