A legtöbb ember, ha megkérdezzük a véleményüket, azt mondja, hogy nem mindegy az edények minősége, amit a főzéshez felhasznál, mégis vásárlás esetén kétszer is meggondolja mindenki, mibe fekteti a pénzét.
Az öntöttvas edények rendelkeznek jó pár pozitív tulajdonsággal, bár el kell ismerni, hogy léteznek ennél olcsóbb darabok is. Azonban, ha összevetjük a jellemzőket, amelyek az öntöttvas mellett állnak, minden bizonnyal ez kerül majd ki nyertesként.
Például a svájci eredet sokszor mindent visz, mint pozitívum. Nem mintha mindez elég lenne, de nagy általánosságban ez a régió kiváló minőséget produkál szinte mindenben. Ráadásul nem tegnap kezdték a minőségi gyártás elvének gyakorlását, tehát múltja van az igényes filozófiának.
A súlyuk kifejezetten könnyű, már ami az öntöttvas edények tekintetében jellemző, ami belátható, egy hosszúra nyúló főzés esetén nem hátrány. Ami még mindenképpen kiemelendő, hogy a nyél és fogantyú azzal a jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy nem melegszik könnyen fel, ezáltal biztonságos.