Hazánkban a csonthéjas növények közül a dió a legelterjedtebb. Talán nincs is olyan falusi udvar, ahol ne lenne legalább egy diófa. Azonban a csonthéjasok között található a mandula is, ami sajnos mindeddig kevésbé ismert Magyarországon. Legtöbbször a bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk gyümölcsével. A Közép-Ázsiából származó mandula arab kereskedők közreműködésével jutott el Afrika északi, valamit Európa déli országaiba. Ma már a világ számos pontján termesztik gazdasági megfontolásból. Talán azt gondolnánk, hogy Ázsiában termesztenek belőle a legtöbbet, mivel innen származik, azonban ez nem így van. Tulajdonképpen a világ mandulatermesztésének a 83 százaléka az amerikai Kaliforniában összpontosul. Ezt követi Ausztrália 7 százalékkal, Európa ötöt, míg Irán, Törökország és Tunézia csupán csak 1%-át termeli a világ mandulakészletének.
Hogy miért lett annyira népszerű az utóbbi időben, főleg azokon a területeken, ahol eredetileg nem is volt jelen? Egyszerűen csak azért, mert a mandula rendkívül egészséges. Egy átlagos adag, ami kb. 23 darabot jelent, több vitaminigényét is kielégíti a szervezetnek, éppen ezért gyógyhatással bír. A mandula fogyasztása fokozza az agy aktivitását, csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát, illetve hatással van az idegrendszer működésére. Ezek mellett szabályozza a test koleszterinszintjét, védi a csontokat, gondoskodik a zavartalan szívműködésről, erősíti az immunrendszert, hidratálja a bőrt, szabályozza a vérnyomást, és még lehetne sorolni az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait. A mandulának ma már olyan fajtája is létezik, ami hazánkban egyaránt termeszthető.