Amennyiben megvizsgálnánk az alkoholos tartalmú italokat a származási helyük alapján, azt láthatnánk, hogy mindenhol a terményhez viszonyítva állítják elő azokat. Mexikóban például a kék agavéból nyert tequila számít nemzeti italnak.
Az égetett szesz a nevét egy településről kapta, ahol először állították elő. Általánosságban az figyelhető meg, hogy az ital alkoholtartalma a 38-55% között ingadozik. Alapvetően 5 különböző fajtáját azonosíthatjuk a mexikói nemzeti italnak, amelyeknek differenciáját az előállításban vélhetjük felfedezni.
Méghozzá megkülönböztetjük egymástól a silver, a gold, az aged, az extra aged és az ultra aged tequilát. Hazánkban már rengeteg tequila márkával találkozhatunk, amelyek közül az egyik leghíresebb a Sierra.
Azonban, ha igazán minőségi italra vágyunk, akkor az olyan cégek termékei között is érdemes körülnézni, mint a Padre Azul, a Patron, a KAH és a Don Julio. Ízlés szerint pedig magában vagy sóval és citrommal, esetleg fahéjjal és naranccsal is fogyaszthatjuk.