Egyesek számára létfontosságú a gluténmentes táplálkozás. Ők a lisztérzékenységben szenvedő emberek. A szigorú diétát igen nehéz betartani, mivel a liszt sok élelmiszernek az alapja.
Többek között a kenyérnek, ami a táplálkozások elhagyhatatlan része a magyar ember számára. A gluténmentes kenyér nem tartalmaz gliadin fehérjét, ami a betegség tüneteinek kiváltásáért felelős, így az ilyen készítmények bárki számára fogyaszthatóak.
A készítése semmiben sem tér el a hagyományos kenyérsütéstől, csupán annyiban, hogy olyan lisztet használnak a bedagasztásnál, amelyik nem tartalmaz gliadint. A búzalisztben ez a vegyület megtalálható, ezért az nem alkalmas gluténmentes kenyér készítéséhez. Ehelyett azonban sok más lisztet is lehet használni.
A rizsliszt, a kölesliszt és hajdinaliszt is igen népszerű a magyar vásárlók körében. De a szaküzletekben és bio webáruházakban igazi különlegességeket is találhatunk, melyekből tápláló és egészséges gluténmentes kenyér süthető. Ilyen például a mandulaliszt vagy a gesztenyeliszt.