A sokak által kedvelt vanília nem csak a konyha része. Számos kozmetikai cég is alkalmazza aromáját. Nem is csoda, hogy ekkora kereslet van rá és hogy ilyen drága növénnyé fejlődte ki magát ez a különleges orchidea növény, aminek a termése világszerte ismert és kedvelt. Egy olyan virágnak a termése ez, amely bár bárhol megél, teremni csak az Egyenlítő mentés képes. Még az üvegházakban kialakított klíma sem felel meg neki, nem lehet becsapni. Virágzik ugyan, de termést sosem fog hozni. Éppen ezért igen sok ottani ország állt rá a termesztésére, majd az azt követő munkálatokra. Hiszen a vanília drágasága nem csak a helyi adottságok miatt van. A kész termés még hónapokig érlelődik speciális körülmények között, mire fogyasztható állapotba kerül. Persze rárakódnak még szállítási költségek és a nyereségvágy is. Így mire boltokba kerül, bizony borsos árat kell fizetni értük. De leleményes az emberi faj, így feltalálta a vaníliás cukrot, ami lényegesen olcsóbb, mint a Bourbon vanília rúd. Vagy az abból előállított aroma, ami szintén nagyon kedvelt.