Az angolszász világ egyik, ha nem éppen legismertebb és legközkedveltebb itala. Igen, whiskey az ír dialektusban, de whisky, ha az USA-ban járunk. Mindkét név beszédes is lehet, ami megsúgja fogyasztójának, hogy mire számítson, ha egyiket vagy másikat látja az üvegre írva.
Amint azt sokan tudják, a whiskey égetett szesz, ami gabona erjesztésével és lepárlásával készül, majd fahordóban érlelik. Azonban az érlelés majd csak a 20. század környékén jelenik meg, addig különösebb várakozási idő nélkül fogyasztották.
Ezt a hagyományt vitték el és honosították meg Amerikában, míg Európában valamicskét változott a dolog. Így az üvegre a whiskey nevet csak akkor lehet kiírni, ha legalább 3 évig tölgyfahordóban volt érlelve az ital. Minden más, az whisky.
Persze ez most nagyon leegyszerűsített tényállás, mert számos más dologban különbözik és hasonlít is a kettő. Eldönteni pedig lehetetlen, hogy melyik a jobb, mert a minőség az minőség akkor is, ha éppen az egyiket vagy a másikat fogyasztjuk. Válasszuk a prémiumot!