Skócia, a végeláthatatlan felföldek és zord időjárásáról híres. Van még azért más is, ami legalább ilyen híres a skótoknál. Tudjuk, hogy zord az időjárásuk, de ez legalább indokot ad arra, hogy a kinti barangolás helyett, inkább hangulatos ivókban ízlelgessük a híres skót whisky ellenállhatatlan aromáját. Rejtélyes történetek lengik be a vidékeket, mint például a Loch Nessi szörny legendája, de mindez kevésbé számít, ha a helyiek barátságosak és folyton kínálgatnak.
Úgy tartják, ha pár dolgot át lehetne szállítani más országokba Skóciából, akkor gond nélkül meg lehetne oldani, hogy ott is gyártsanak skót whiskyt, bár a szigorú jogi szabályozások értelmében, az már nem lenne igazi. Mi is teszi igazán egyedivé ezt a csodás italt?
A zord, de tiszta skót levegő, a kristályos hegyi patakok vize és a felföld dús barna tőzege az, ami elengedhetetlen a skót csoda készítéséhez. Mindezek az érintetlen természeti ritkaságok és egyedi készítési módszerek olyan hatással vannak egyes jogalkotói rendszerekre, hogy a németek élelmiszertörvénye alapján, a skót whisky a természetes élelmiszerek kategóriájába sorolható.